Alpaca Royal - Alpakkaneuleen 6 ulottuvuutta

Alpaca Royal - Alpakkaneuleen 6 ulottuvuutta

Ruukin Kehräämön neuleet on valmistettu ainutlaatuisesta luonnonkuidusta, jonka ylivertaiset ominaisuudet yllättävät. Mikään muu kuitu ei pysty mukautumaan niin vaativiin olosuhteisiin, kuin luonnon oma luksustuote: Alpaca Royal

Maa - ekologisuus ja eettisyys

Alpakankasvatus on eettistä ja ekologista. Vapaana Andien vuoristossa laiduntavat alpakat elävät luonnollisessa tasapainossa elinympäristönsä kanssa. Alpakan pehmeät polkuanturat eivät kuluta maata sorkan tavoin eikä laiduntaminen vahingoita kasvillisuutta, vaan päinvastoin tukee luonnon monimuotoisuutta.

Korkealaatuinen Alpaca Royal -kuitu mahdollistaa ohuen ja tasalaatuisen langan valmistamisen. Siksi Ruukin Kehräämön neuleet ovat poikkeuksellisen pitkäikäisiä. Neuleet eivät nyppyynny ja ne säilyvät ryhdikkäinä kovassakin käytössä. Käytössä niiden tulee ollakin, sillä ekologisin vaate on se, joka on päällä. Kun neule tulee elinkaarensa päähän,  kuitu jatkaa elämäänsä. Neuleet voidaan repiä takaisin kuiduiksi ja kierrättää uusiokäyttöön.

Värjäämätön, kemiallisesti käsittelemätön alpakkakuitu on 100% biohajoava. 

Vesi - veden kulutus ja veden hylkiminen

Alpakka pärjää muiden kamelieläinten tavoin äärimmäisen vähällä vedellä. Myös alpakkaneuleiden vedenkulutus koko elinkaarensa aikana on pienempi kuin mistään muusta luonnonkuidusta valmistetuilla vaatteilla. Kehruuprosessissa kuidut vain pestään. Neulominen ei kuluta vettä lainkaan eikä värjäystä tai jälkikäsittelyjä tarvita. Lisäksi valmiita neuleita tarvitsee pestä hyvin harvoin.

Sateen sattuessa alpakkakuitu ei kastu, sillä alpakanvilla hylkii vettä. Alpaca Royalin värjäämättömissä tuotteissa säilyy sama ominaisuus. Alpakkaneule onkin oivallinen vaate ulkoiluun. Tihkusateen jättämät pisarat voi vain ravistella pois. Ja jopa läpimärkä neule tuntuu päällä lämpimältä.

Ilma - keveys ja hengittävyys

Andien vuoristossa alpakat kohtaavat sääilmiöiden ääripäitä.  Alpakat voivat kohdata kaikki vuodenajat ja jopa 60 celsius asteen lämpötilan vaihtelun  saman vuorokauden sisällä. Alpakat kestävät jäätävän kylmiä tuulia, sillä tuulenpitävä kuitu pitää ihon lämpimänä. Ne sietävät myös paahtavaa kuumuutta. Miten? Alpakanvilla on hengittävä materiaali. Se säätelee kehon lämpötilaa kuin termostaatti, eikä sille löydy vertaista mistään muista luonnon- ja/tai teknisistä kuiduista

Hiostavalla ilmalla alpakkaneule tuntuu yllättävän viileältä päällä. Alpakkakuitu siirtää kosteutta paremmin kuin yksikään urheiluvaatteissa käytetty tekninen kuitu. Alpakanvilla on hypoallergeenista eikä siinä ole rasvaa (lanoliinia) kuten muissa villakuiduissa. Siksi Ruukin Kehräämön neuleet sopivat herkkäihoisillekin. Alpaca Royal on antibakteerinen kuitu ja se hylkii luonnostaan likaa. Neuleiden puhdistaminen on helppoa. Usein pelkkä tuuletus riittää raikastamaan neuleen. Tarpeen vaatiessa alpakkaneuleen voi pestä pesukoneen käsinpesuohjelmalla tai käsin haaleassa vedessä.

Valo - luonnollinen UV-suoja ja kiilto

Alpakanvillan luonnollinen UV-suoja suojaa alpakoita vahingollisilta auringonsäteiltä. Jopa musta alpakka pystyy elämään paahteisessa elinympäristössä, vaikka musta väri imee itseensä valoa. Kaiken kaikkiaan alpakoita löytyy  30 perusväriä. Tämä takaa laajan ja huikean kauniin väripaletin ilman myrkyllistä värikäsittelyä.

Ruukin Kehräämön Alpaca Royal -kuitu on värjäämätöntä. Jokainen väri on alkuperäisen villaa tuottavan eläimen aito väri. Värjäämättömyys on kuidun, langan ja ennen kaikkea valmiin neuleen etu.

Rajut kemialliset prosessit; valkaisu, värjäys, jälkikäsittelyt ja pesut kuluttavat kuituja ja rikkovat niiden pintarakenteen. Luonnollisen, vähän käsitellyn alpakkakuidun luontaiset ominaisuudet siirtyvät suoraan vaatteeseen. Siksi Ruukin Kehräämön neuleita ei värjätä. Loistakoon luonto omissa upeissa väreissään!

Kivi - pehmeys

Alpakka on kotonaan vuoriston kivikkoisilla tasangoilla. Paksu, tiivis ja pehmeä villapeite suojaa alpakkaa karussa maastossa. Alpakoita jalostetaan tuottamaan mahdollisimman ohutta ja tasalaatuista villaa. Geeniperimä määrittää villan laadun. Royal -laatuinen kuitu on harvinaista, sillä vain 10% alpakoista tuottaa näin ohutta villaa.

Alpakanvilla on voimakkaasti vekkimäisille kiharoille poimuttunut. Mitä enemmän vekkejä (crimp) villassa on tuumaa kohden, sitä laadukkaammasta kuidusta on kyse. Alpaca Royalin tiheästi poimuttunut kuitu tekee langasta joustavaa ja ylellisen pehmeää. Joustavan langan ansiosta neuleet pitävät muotonsa. Painaumat ja venymät oikenevat helposti höyryttämällä.

Jää - eristävyys

Alpakat laiduntavat korkealla Andien vuoristossa vaihtelevissa sääolosuhteissa. Lumihuippuiset vuoret eivät ole alpakoille ongelma, sillä alpakanvilla on lämmintä. Korkealaatuisen Alpaca Royal -villan lämmöneristävyys on 7- kertainen muihin villakuituihin verrattuna. Alpakkakuitu on ontto ja sileä.

Ohuiden kuitujen väliin jäävä ilma ja kuidun ontelomainen rakenne toimivat eristeenä. Mitä ohuempaa kuitu on, sitä laadukkaampaa lankaa siitä voidaan valmistaa. Alpaca Royal -kuitu on 18 mikronin vahvuista. Tämä huippulaatuinen kuitu on 4 mikronia ohuempaa kuin karkealaatuisempi 22 mikronin Baby Alpaca. Siksi Alpaca Royal -kuidusta valmistetut neuleet ovat erityisen pehmeitä, kevyitä ja lämpimiä.