Merinovilla vs. Alpaca Royal

Merinovilla vs. Alpaca Royal

Miten Royal laatuinen alpakkatuote vertautuu merinovillatuotteeseen?

Alpakka ja Merino ovat molemmat luonnonkuituja ja huippuluokan materiaaleja, jotka valloittavat maailmaa vauhdilla. Alpakanvillan (Alpaca Royal) etu on se, että hienot alpakkakuidut tuntuvat pehmeämmiltä ihoa vasten ja ovat selkeästi painoltaan kevyempiä. Juuri tästä johtuu Royal -tasoisesta (≤ 18 µm) alpakasta valmistettujen vaatteiden ylellinen tunne.

Alpakat Tienda Molinon tilalla Hollannissa Kuva 1. Alpakat Tienda Molinon tilalla Hollannissa

 Merinovillalampaat Australiassa Kuva 2. Merinovillalampaat Australiassa

Onko alpakanvilla lämpimämpää kuin Merinovilla? Kyllä

Kaikki villakuidut toimivat hyvin eristeenä, myös märkänä, sillä ne ovat koko pituudeltaan vekkimäisiä. Kuitujen väliin jää vekkien ansiosta pieniä ilmataskuja. Kehosi lämpö lämmittää ilmataskuissa olevan ilman ja näin villaneule tuntuu lämpimältä.

Ero merinovillan ja alpakanvillan välillä on kuidun sisäisessä rakenteessa. Alpakkakuidun rakenne on ontto, joten myös kuidun ytimessä on lämpiäviä ilmataskuja. Kun taas merinovillan eristävyys perustuu vain eri kuitujen väliin jäävään ilmaan. Siksi merinovilla on myös raskaampaa kuin alpakanvilla.

Alpakkavilla on luonnostaan lämpötilaa säätelevää, kuidun onttouden ja vekkimäisyyden vuoksi. Alpakanvillavaatteet varastoivat kehosi tuottamaa lämpöä sekä kuitujen sisälle että niiden väliin. Alpakkaneule saattaa tuntua ensikosketuksella viileältä. Mutta kun puet alpakkaneuleen päällesi, ilmataskut lämpenevät nopeasti ja suojaavat sinua kylmältä. Tämä toimii myös toisinpäin eli se estää sinua ylikuumenemasta lämpimällä säällä.

Lähikuva alpakanvillasta Kuva 3. Lähikuva alpakanvillasta. Kuidun ontto ja vekkimäinen rakenne pitää alpakan lämpimänä Perun kylmissä vuoristoissa. (Kuva: International Alpaca Association)

Onko alpakanvilla kutiavampaa kuin Merinovilla? Kyllä ja Ei

Pistelemättömyyttä ei voi yleistää. Se riippuu täysin kuidun laadusta. Jos puhutaan yleisesti alpakasta, voi se olla hyvinkin pistelevää, kuten myös muut villakuidut erityisesti lampaan villakuidut.

Royal -tasoisesta (≤ 18 µm) alpakkakuidusta valmistetut neuleet (Ruukin Kehräämön Alpaca Royal) eivät kuitenkaan tunnu pistelevältä ihoa vasten. Siksi myös henkilöt, joille merinovillatuotteet ovat pisteleviä, voivat useimmiten käyttää Alpaca Royal neuletta suoraan paljaalla iholla.

Villakuitujen pehmeyteen/pistelyyn vaikuttavat tekijät:

1. Lanoliinipitoisuus

Lanoliini on lampaan villassa luonnostaan esiintyvä vaha, jota lampaan talirauhaset tuottavat. Se toimii suojaavana esteenä ja kosteuttajana. Vaikka sitä käytetään joissakin ihonhoitotuotteissa, se on joillekin ihmisille allergisoiva aine. Toisin kuin merinon, alpakanvillan kosteudenkestävyys on luonnostaan korkea, minkä vuoksi se ei tarvitse lanoliinia pitääkseen villansa suojattuna. Lanoliinittomana alpakanvillaan tarttuu myös vähemmän bakteereja ja pölyä, minkä vuoksi alpakanvilla on myös hypoallergeeninen ja antibakteerinen.

2. Kuidun paksuus

Kaikki alpakanvilla ei ole yhtä pehmeää. Sama pätee merinovillaan. Kuidun paksuus voi määrittää, tuntuuko se pistelevältä vai pehmeältä ihoa vasten. Läpimitaltaan paksut villakuidut tuntuvat karkeilta, kun taas hyvin hienot, alle 20 mikronia läpimitaltaan olevat, kuidut tuntuvat pehmeiltä ihoa vasten (vrt. Alpaca royal ≤ 18 µm vs. Baby Alpaca ≤ 22 µm).

3. Kuitujen sileys

Villakuiduissa on mikroskooppisia suomuja, jotka työntyvät kuidun pinnasta esiin ja aiheuttavat pistävän tunteen. Mitä pienemmät ja tasaisemmat suomut ovat, sitä sileämpi kuitu on.

Alpakan kuitujen suomut ovat pieniä ja asettuvat litteästi kuidun pintaa vasten, joten korkeatasoinen alpakanvilla (Alpaca Royal) ei aiheuta pistelyä. Merinon päällekkäiset suomut ovat ulkonevat ja hyvin näkyvät. Lammaskuitujen tapaan se on päällystetty lanoliinilla. Kaikki tämä johtaa villapuserolle tyypilliseen kutinaan.

Vaatteissa käytettävä merinovilla on pääsääntöisesti kemiallisesti käsitelty lanoliinin ja kuitujen suomujen poistamiseksi (Chlorine-Hercosett, Superwash, Ecowash), miksi se tuntuu paljon pehmeämmältä ja vähemmän kutiavalta kuin käsittelemätön lampaanvilla, mutta käsittely on myrkyllinen ja vapauttaa mikromuovia ympäristöön, niin tuotannon kaikissa eri vaiheissa kuin myös kuluttajan käytössä, päällä ja pesussa. Alpakanvilla ei kuitenkaan tarvitse mitään erityiskäsittelyä: se on luonnostaan superpehmeää, mikä tekee siitä miellyttävämmän iholle.

Onko alpakanvilla kestävämpää kuin Merinovilla? Kyllä

Alpakkakuitu on erittäin joustava, ja kestää enemmän painetta ja jännitystä kuin merinovilla. Tutkimukset osoittavat, että alpakkakuidun vetolujuus on jopa 50N/ktex, mikä mahdollistaa ohuidenkin vaatteiden valmistuksen, jotka kestävät kovaa kulumista. Merinokuitu taas kestää painetta huomattavasti vähemmän, 30-40 N/ktex.

MerinovillakuituKuva 4. Merinovillakuitu mikriskooppikuvassa

Alpakanvillakuitu Kuva 5. Alpakanvillakuitu mikroskooppikuvassa 

Onko alpakanvilla hengittävämpää kuin Merinovilla? Kyllä

Hengittävyys tarkoittaa villan kykyä siirtää kosteutta pois iholta silloin, kun hikoilet. Tämä perusominaisuus torjuu hajuja ja lisää käyttäjän mukavuutta. Sekä Merinovilla, että Alpakkavilla imevät tehokkaasti kosteutta ja kuljettavat sen vaatteesi ulkopuolelle, jotta se haihtuu. Alpakanvillan on kuitenkin todettu olevan hengittävyydeltään ylivoimainen muihin luonnonkuituihin ja nykyaikaisiin teknisiin kuituihin verrattuna.

Onko alpakanvillalla parempi veden pitävyys kuin merinovillalla? Kyllä

Alpakanvilla on erityisen kuuluisa juuri vedenkestävyydestään. Alpakkavilla sitoo kosteutta vain 8% painostaan. Merinovilla voi sitoa kosteutta jopa 30% painostaan. Tämä alpakanvillan ominaisuus tekee siitä ylivoimaisen eristeen ja se kuivuu nopeammin kuin merinovilla.

Onko alpakkatuote ympäristöystävällisempi valinta kuin merinotuote? Kyllä

Alpakka on ympäristöystävällinen kaveri. Alpakan kasvatus ei koskaan perustu tehotuotantoon. Toisin kuin vuohi ja lammasrodut, alpakka ei laiduntaessaan tuhoa kasvillisuutta, vaan päinvastoin parantaa kasvillisuuden elinmahdollisuuksia. Koko elinkaarensa aikana alpakka ja alpakanvillasta valmistetut tuotteet käyttävät hyvin vähän vettä. Tätä superhienoa kuitua ei koskaan käsitellä kemiallisilla käsittelyillä ja synteettisillä prosesseilla. Meillä Ruukin Kehräämössä ei käytetä edes väriaineita, vaan luotetaan luonnon omaan väripalettiin.

Toisaalta merinovilla läpikäy myrkyllisen "superwash" käsittelyn, jotta se olisi pehmeä, pestävä ja mukava. Merinovilla sekoitetaan usein myös muiden synteettisten kuitujen, kuten nailonin kanssa, parantamaan sen ylellisyyden tuntua, mikä lisää ympäristön mikromuovisaastetta.

Ovatko alpakkatuotteet arvokkaita? Kyllä ja Ei

Uskomme, että Ruukin Kehräämön Alpaca Royal neuleen korkea hinta ei ole kallis, kun muistetaan, että kyseessä on markkinoiden ylellisin villatuote. Se on kestävä, pysyy hyvänä vuodesta toiseen ja on käsittelemättömänä 100% kierrätettävä. Alpaca Royal neuleemme ovat asiakkaidemme mielestä ehdottomasti investoinnin arvoisia.

Royal laatuinen alpakkakuitu (Ruukin Kehräämön Alpaca Royal) ei kutita, on lämmintä eikä sitä tarvitse kemiallisesti käsitellä. Siksi sen luontaiset ominaisuudet säilyvät muuttumattomina myös lopputuotteessa ja se toimii paremmin kuin merinovilla ja muut lampaanvillatyypit.

Tämän vuoksi Royal tason alpakkakuitu sopii erinomaisesti smart business- , arjen luksus-, ulkoiluvaate-, vaellussukka- ja jopa alusvaatetuotteiden materiaaliksi.

Alpakat ovat kehittyneet luonnollisesti tuhansien vuosien aikana kovissa olosuhteissa korkeilla vuoristotasangoilla, ja on luonut täydellisen kuidun neuleisiin, jotka auttavat sinua pysymään suojassa kaikissa olosuhteissa.

Muinaisina aikoina alpakkavillan käyttö oli varattu vain kuninkaallisille. Sen eksponentiaalisesti hienot ominaisuudet ja elinvoima tekevät siitä neuleteollisuuden jumalattaren. Ruukin Kehräämön verkkokaupassa ja puodissa voit tutustua luksusluokan alpakkaneuleisiin.