Ystävykset yrittäjinä

Ystävykset yrittäjinä

Ruukin Kehräämön alku

Elämä on täynnä yllättäviä kohtaamisia, jotka voivat muuttaa koko elämän suunnan. Näin kävi kahdelle nuorelle naiselle Helsingin Rajasaaren koirapuiston portilla keväällä 1987. Tästä kahden suurnautseriveljeksen ja niiden emäntien kohtaamisesta alkoi elämänmittainen ystävyys. Ja vuosia myöhemmin syntyi myös ainutlaatuinen yritys, jollaista ei ole toista koko maailmassa.

Vuodet vierivät ja ystävykset elivät elämäänsä omilla tahoillaan. Vuonna 2004 Sini toi ensimmäiset alpakat Chilestä Suomeen, missä ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta jatkojalostaa alpakanvillaa. Villat lähetettiin kehrättäväksi aina Englantiin asti, koska Suomessa ei ollut hienoon ja rasvattomaan alpakanvillaan sopivaa kehräämöä.

Tästä syntyi ajatus omasta, hienolaatuisia kuituja kehräävästä kehräämöstä. Samalla toteutui myös ystävyksien pitkäaikainen haave yhteisestä yrityksestä. Leenan perhe asui viehättävässä ja uniikissa Mathildedalin ruukkikylässä, mistä  hankittiin tilat kehräämökoneille ja pienelle puodille. 

Alpakat Matildan laitumella Kuva1. Mathildelin kyläalpakat vuonna 2014.

 

Tilat löytyivät vanhasta puusepän verstaasta. Kylän keskeiselle paikalle tehtiin laidun lähes 40:n alpakan laumalle ja siitä lähtien alpakat ovatkin olleet osa Mathildedalin viehätystä.

10 vuotta kehräämötoimintaa

Toiminta aloitettiin vuonna 2012. Kehruukoneiden hankinta oli rohkea hyppäys tuntemattomaan, sillä niin Leena kuin Sinikään eivät olleet käsityöalan ammattilaisia. Mutta yrityksen ja erehdyksen kautta ystävykset ovat onnistuneet luomaan kehruukoneilla artesaanilankoja, joista jokainen valmistuserä on täysin uniikki. Käsityöalan ihmiset ympäri Suomen ovat ihastuneet lankoihin ja nykyään saatavilla on myös ammattilaisen suunnittelemia neuleohjeita, joilla voi neuloa mitä ihanimmat alpakkaneuleet itse.

Suomen kädentaidot messut - Ruukin Kehräämön osasto Kuva 2. Suomen kädentaidot -messuosasto vuonna 2022.

Samalla alkoi hahmottumaan  Ruukin Kehräämön oma vaatemallisto, joka nykyään kantaa nimeä Alpaca Royal. Alpaca Royal on saanut nimensä sen erittäin korkealaatuisesta raaka-aineesta (Royal tasoinen alpakkakuitu <18µm) sekä luksuslaatuisesta mukavuudesta. Alpaca Royal -mallistolla on monia uskollisia käyttäjiä kotimaassa ja nyt matka suuntautuu kohti Keski-Euroopan markkinoita. 

Viime vuonna Ruukin Kehräämö täytti 10 vuotta. Tänä vuonna järjestämmekin niin yhteistyökumppaneillemme kuin asiakkaillemme suunnattuja erilaisia tapahtumia, joissa on mahdollisuus tutustua toimintaamme tarkemmin sekä tukea Quechua Benefit -järjestön tärkeää työtä Perun alkuperäiskansojen ja alpakoiden hyvinvoinnin parantamiseksi. 

Vastuullisuus on alusta asti ollut ystävysten kantava ideologia, jo paljon ennen, kuin siitä tuli trendikästä. Ekologinen, taloudellinen ja usein unohdettu sosiaalinen vastuunkanto ovat periaatteita, joiden mukaan toimitaan kaikissa päätöstilanteissa. 

Vuosiin on mahtunut haasteita, kuten Leenan loukkaantuminen ja pandemia-aika, mutta niistäkin on selvitty luovalla ajattelulla ja rohkeilla ratkaisuilla. Koko ystävysten yrittäjätarinaa kuvaakin parhaiten luova hulluus, joka kuitenkin pohjautuu vahvaan asiantuntijuuteen sekä kovaan työhön.

"Toivomme näkevämme teidät kaikki tulevissa juhlatilaisuuksissamme, joista ilmoitamme hieman myöhemmin keväällä. Hyvää ystävänpäivää kaikille ja uskokaa omaan tekemiseenne, niin kaikki on mahdollista."

- Leena ja Sini