Täydelliset villasukat: Merinovilla vai Alpakanvilla?

Täydelliset villasukat: Merinovilla vai Alpakanvilla?

Olipa kyseessä leppoisa koti-ilta tai seikkailu luonnossa, oikeanlaiset sukat takaavat mukavuuden ja lämmön jokaiseen hetkeen. Kumpi sopii sinulle paremmin – merinolampaan edullinen hinta ja helppo saavutettavuus vai alpakanvillan ylellinen pehmeys, poikkeuksellinen eristävyys, mukavuus ja aito ekologisuus?

Oletko huomannut, että usein merinovillasta ja alpakanvillastakin valmistetut villasukat ovat vain osittain luonnonkuitua ja suuremmaksi osaksi jotain muuta kuitua, kuten polyamidia, polyesteria tms.? Lisätyt kuidut tekevät tuotteesta edullisemman ja mahdollisesti kestävämmän, mutta samalla sukka menettää villalle tyypillisiä ominaisuuksia, kuten lämmöneristävyys, hengittävyys ja hajuttomuus sekä antibakteerisuus. Siksi merinovillaisissakin/ alpakanvillaisissakin sukissa varpaat voivat palella ja sukkia tarvitsee pestä tiheään tahtiin. 

Jos villakuitua on käytetty suurimmaksi osaksi (≥ 80%) sukan valmistuksessa niin myös merinovillasta valmistetut sukat tarjoavat hyvän tasapainon lämmön, kosteudensiirron ja mukavuuden välillä. Molemmat villakuidut ovat  hajua ja vettä hylkiviä sekä kestäviä. Alpakanvilla on lisäksi luonnostaan antibakteerinen.

Ruukin Kehräämön alpakanvillaiset sukat loistavat lisäksi mukavuutensa, erinomaisen lämmöneristyskyvyn, keveytensä ja vastuullisuutensa ansiosta. Alpakkasukat sopivat täydellisesti kylmään, kuumaan ja/tai kosteaan säähän, myös herkälle iholle. 

Saisiko olla ylelliset alpakkasukat?

Ruukin Kehräämön alpakanvillasukat valmistetaan 80% värjäämättömästä Superfine alpakkakuidusta, jonka kaveriksi lisätään 20% keinokuitua kestävyyden parantamiseksi. Näin saamme alpakanvillasukkiin erinomaiset ominaisuudet, joita asiakkaamme kiittelevät. Paksuuden tunnustaan huolimatta ne mahtuvat kenkään kuin kenkään, myös kumisaappaaseen valumatta. Tässä suurimmat erot suosituimpien merinovillasukkien ja Ruukin Kehräämön alpakkasukkien välillä:

1. Pehmeys

Alpakanvilla on pehmeämpää kuin merinovillakuidut, mikä tekeekin siitä yhden markkinoiden ylellisimmistä villalaaduista. Pehmeys lisääntyy, mitä hienompaa kuidun rakenne on ja mitä enemmän eläimen kuitua sukissa on käytetty. 

2. Kiristämättömyys

Alpakanvillasukkamme on suunniteltu ja valmistettu pehmeästä frotee-neuloksesta. Sukan resori ei kiristä ja sukkamme sopivat myös diabeetikoille, reumaatikoille ja turpoaville jaloille. Sukkamme eivät aiheuta mekaanista ärsytystä ja ovat täydellinen valinta esimerkiksi pitkille vaelluksille, jossa helposti syntyy vesikelloja jalkoihin. 

Pitkää polvimittaista alpakkasukkaamme voi käyttää ratsastussukkana tai tukisukkien tavoin, jos kompressiosukkien pitäminen ei onnistu. 

3. Lämmittävyys

Alpakanvillan lämmöneristävyyskyky on merinovillaa parempi. Alpakanvillan lämmöneristävyys johtuu alpakkakuidun rakenteesta joka on ontto. Myös kuitujen väliin jäävät ilmataskut pitävät varpaasi lämpimänä/viileänä ja kuivana.

4. Veden ja lian hylkivyys

Alpakanvilla hylkii luonnostaan vettä ja likaa. Ruukin Kehräämön alpakkasukat tuntuvat lämpimältä kosteanakin, sillä ilmataskut eristävät olosuhteista riippumatta. 

5. Hajunkestävyys ja antibakteerisuus

Alpakanvilla hylkii hajuja ja bakteereja. Veden ja lian hylkivyyden sekä antibakteerisuuden ja hajuttomuuden vuoksi alpakkasukkamme kaipaavat vain harvoin pesua. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, niin alpakkasukat tuntuvat puhtailta eivätkä haise monen päivän vaelluksen jälkeenkään. 

6. Hypoallergeenisuus

Toisin kuin lampaanvilla, alpakanvilla ei sisällä  rasvaa eli lanoliinia, joka on aine, jolle jotkut ihmiset ovat allergisia.

7. Paino

Alpakanvilla on kevyempää kuin merinovilla, joten retkeilijöille ja reppureissulle alpakkasukka on oiva valinta.

8. Värjäämättömyys 

Huomioithan myös, että erilaiset käsittelyt, kuten merinokuitujen superwash- käsittely tai värjäys, muuttavat elävän kuidun kuolleeksi ja siten heikentävät valmiin tuotteen ominaisuuksia. 

Erilaiset käsittelyt ja pesut kuluttuvat myös paljon vettä. Värjäämätön kuitu on niin sinun kuin luonnonkin kannalta parempi valinta. 

Alpakanvilla sukka vaeltajalle

Vaikka merinosukkien etuna on tunnettuuden mukana seurannut edullinen hinta ja saatavuus, niin villasukkia valitessa kannattaa miettiä etenkin hinta-laatusuhdetta. Mielestämme Ruukin Kehräämön alpakkasukat tarjoavat parhaan hinta-laatusuhteen. Kuten voit päätellä asiakkaidemme arvosteluista. 

Asiakkaidemme palautteita

Alpakkasukat

★★★★★

Liioittelematta parhaat käyttämäni sukat. Nämä ovat ennen kaikkea MUKAVAT. Yllättävän mukavat. Mutta olennaisempaa on, itselle siis, kuinka lämpimät. Tässä pyöräkausi siirtyy kylmempään asentoon, niin näistä on jo nyt iloa. On lämpimämmät kuin vastaavan paksut merinovillasukat.

Jos joku ei oivaltanut vielä, niin tämä ei ole ns. liner-sukka vaan vähän paksumpi - vrt. vaellussukat.

Juhani
★★★★★

Uudet lempisukat. Aivan ihanat! Pehmeät ja mukavat, näitä täytyy hankkia lisää.

Niina
★★★★★

Täydelliset. Pehmeät, mukavat ja lämpimät. Eka kerta on kuin untuvaan varpaansa upottaisi ❤️.

Katja Salo
★★★★★

Varusmiespoikani kehui ihan parhaiksi. Varusmiespalveluksessa leirillä ihan ylivertaiset.

Nina
★★★★★

Lämpimät ja pitävät varpaat kuivina. Nämä polvisukat ovat ihan parhaat! Sopivan ohut sukka, joka sopii niin kenkään, luistimeen kuin monoon. Sukat pitävät varpaat kuivina ja lämpiminä, vaikka jalat vähän kastuisikin. Sukat lämmittävät mukavasti myös pohkeita.

Ainoa miinus tulee siitä, että sukat kuluvat ohuiksi kantapäästä ja päkiän alta (hankauskohdista). Kuitenkaan en ole tämän parempia sukkia löytänyt talviurheiluun, kulumisesta huolimatta.

Heidi
★★★★★

Ripset jäässä, varpaat ei! Nyt neljä päivää luisteltu putkeen. Luisteltuja kilometrejä kertynyt yli 100. On ollut tosi napakkaa pakkasta ja polvipituiset alpakkasukat ovat olleet ihan huiput. Sukat ovat olleet hämmästyttävän lämpimät, joka päivä käytössä yli 6h, yli -20C pakkasessa. Suosittelen!

Katariina
★★★★★

Uskomattoman lämpimät läpimärkänäkin. Liukastuin ja uitin toisen jalkani tunturipurossa, siten että niin alpakkasukka kuin kenkä olivat aivan läpimärät. Ulkona oli pakkasta n. -2°C. Loppumatkan eli n. 7 kilometriä kävelin märällä sukalla, mutta varpaat eivät paleltuneet lainkaan eikä märkä sukka aiheuttanut hankaumia.

Aikaisemminkin alpakkasukat ovat pitäneet jalat lämpimänä tilanteessa kuin tilanteessa mm. jäähallin katsomossa, mutta tämä oli nyt äärimmäinen testi, jonka sukat läpäisivät kirkkaasti.😅

Heidi

Luxury made by nature

Sukat