Vinkkejä alpakkatuotteiden valintaan - mitä alpakkakuidun ominaisuuksista on hyvä tietää

Suomessa ja maailmalla alpakoilla on nykyään useita käyttötarkoituksia, mutta alun perin alpakka on jalostettu Perussa villantuottajaeläimeksi. Alpakanvillalla on monia ominaisuuksia, joiden vuoksi sitä on pidetty luksusmateriaalina Inkojen ajoista aina tähän päivään saakka.
Alpakanvillan ominaisuudet
Luonnollisia alpakankuidun värejä lasketaan olevan maailmassa jopa 22 ja se on ainoa luonnonkuitu, mistä saa täysin mustan värjäämättä. Alpakankuitu on vetolujuudeltaan maailman kolmanneksi kestävin luonnonkuitu, vain silkki ja hämähäkinseitti ovat alpakankuitua vahvempia.
Alpakankuitu on rakenteeltaan ontto ja siksi huomattavasti eristävämpää kuin lampaanvilla. Se ei ime kosteutta itseensä ja säätelee tutkitusti kehon lämpötilaa. Siinä ei myöskään ole lanoliinia eli rasvaa, mikä voi aiheuttaa allergisia oireita. Siksi alpakankuitu on hypoallergeeninen.
Hienolaatuinen alpakanvilla on iholla pehmeää ja pistelemätöntä, mutta on huomioitava, että kaikki alpakanvilla ei sitä suinkaan ole. Monet alpakanvillan ominaisuuksista johtuvat alpakanvillan yksittäisen kuidun hienoudesta. Ja ominaisuudet heikkenevät, mitä paksummasta kuidusta on kysymys.
Mitä alpakkakuidun laatu tarkoittaa käytännössä?

Ensisijainen laatutekijä on yksittäisen kuidun hienous, mikä ilmoitetaan mikroneissa eli millimetrin tuhannesosissa. Kuidusta mitataan sen läpimitta , mikä on suoraan kuidun hienoustaso. Tämän arvon ilmoitamme myös tuotteen yhteydessä.
Kommunikoinnin helpottamiseksi eri mikronitasoille on annettu viralliset nimet, joista on helppo ymmärtää kuinka hienosta kuidusta on kyse. Mitä pienempi mikroniluku on sitä ohuempia ovat yksittäiset kuidut ja sitä pehmeämmältä villa ja siitä tehdyt tuotteet tuntuvat. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että ihmisen hiuksen läpimitta on n. 40−120 mikronia.
- Coarse Alpaca: > 30 µm
- Alpaca ≤ 28 µm
- Superfine ≤ 24 µm
- Baby Alpaca ≤ 22 µm
- Royal ≤ 18 µm
- Imperial ≤ 16 µm
Tarkalla jalostustyöllä on Perussa ja Australiassa päästy Imperialia huomattavasti hienompaankin kuituun (10−12 mikronia), mutta sillä ei vielä ole teollista merkitystä vähäisen määrän vuoksi. Baby Alpaca- tasoinen kuitu on karkein kuidun taso, jonka katsotaan sopivan vauvan paljaalle iholle.
Pääsääntöisesti alpakkatuotteemme on valmistettu Roayl Alpaca- kuidusta eli ≤ 18 µm. Kehräämämme langat ovat pääsääntöisesti valmistettu 18−22 µm kuidusta. Tavoitteeksi olemme asettaneet 16 µm, mikä on myös perulaisen alpakanjalostuksen tavoite.
Laatuun vaikuttavat myös kuidun krimppi eli villan poimutus, SD eli keskihajonta, CF eli comfort factor sekä kuidun pituus. Villan poimutuksen tulisi olla mahdollisimman tasaista. Mitä hienompi kuitu on ja mitä syvempi ja tiheämpi krimppi, sitä tasalaatuisempaa villa on.
Myös villan SD eli erot yksittäisten kuitujen paksuudessa vaikuttavat alpakanvillatuotteen pehmeyteen ja kestävyyteen. Mitä pienempi keskihajonta on sitä pehmeämpi ja kestävämpi tuote on. Pidempi kuitu on taas helpompi kehrätä sekä myös käytössä kestävämpi eikä nukkaannu samoin kuin lyhyempi kuitu.
CF ilmoittaa > 30 µm paksujen kuitujen osuuden näytteessä prosentteina. Yli 30 µm kuidut tuntuvat iholla pistelevänä tunteena eli mitä lähempänä 100 % tämä luku on niin sitä parempi.
Omien alpakoidemme testitulokset
Testaamme alpakoidemme kuidun Art of Fiber -laboratoriossa, jossa arvioidaan alpakoidemme villan ominaisuudet sekä laatuluokitus. Teetämme jokaisen alpakkamme keritystä villasta villa-analyysin joka aiemmin mainittujen asioiden lisäksi saattaa paljastaa myös sairastamisen, ruokinnan ja iän muutokset villan laadussa ja siten eläimen hyvinvoinnissa.
Joulukuun alussa saimme testitulokset alpakoistamme. Suomessa syntynyt ja nyt 1,5 vuotias Mudcake -nimisen alpakan testitulokset näyttivät meille osviittaa siitä, mitä hyvällä jalostustyöllä voimme saada aikaiseksi. Mudcake:n villan laatutaso oli 15,1 µm eli alle Imperial taso. Näytteessä SD oli 3 ja CF oli 100 %.
Kokonaisuudessaan suurin osa alpakoistamme oli alle 22 µm eli Baby Alpaca- tasoista, mistä olemme hyvin tyytyväisiä. Ikä vaikuttaa alpakoiden villanlaatuun heikentävästi, mutta tarkalla ruokinnalla näitä vanhenemisen vaikutuksia voidaan vähentää. Esimerkkinä mainittakoon 12-vuotias Mayu Darling, alias Reetu, jonka villa on edelleen 21,6 eli baby alpakka tasoa. Tätä valloittavaa herrasmiestä voi käydä tapaamassa meillä täällä Mathildedalissa.
Laatuluokitukseltaan heikompaa kuitua käytämme mm. täytevillana, sisustustuotteiden valmistukseen ja huovutettujen tuotteiden valmistukseen. Hukkaprosenttimme onkin 0 %.
Blogi Näytä kaikki
Voisit pitää myös näistä
Tietoiskut Näytä kaikki
Luxury made by nature
Suosituimmat
Luxury made by nature
Kommentoi