Vastuullisuus näkyy Perussa asti

Vastuullisuus näkyy Perussa asti

Perniönseudun lehti 10.12.2020. Anni Himberg.

Ruukin kehräämö- Vastuullisuus näkyy Perussa asti - Perniönseudun lehti

Ekologisen vastuun kantamisen pitäisi kuulua jokaiselle yritykselle. Silti vastuullisuusajattelua ei löydy vielä läheskään jokaisen pienen tai isomman yrityksen agendalta. Mathildedalissa sijaitsevan Ruukin kehräämön Sini Honkala kertoo, miksi sen pitäisi olla meidän jokaisen ajattelumalli.

"Jokainen on vastuussa omasta itsestään, mutta me olemme vastuussa myös muista. Olemme vastuussa tuleville sukupolville siitä, mitä tällä planeetalla tehdään. Uskon, että vastuullisuusajattelu herää ja voimistuu. Ja fiksut nuoret pelastavat tämän maapallon vielä." 

Honkala tietää mistä puhuu. Hänelle 8 vuotta sitten yrityksen perustaminen ekologisten asioiden ympärille oli itsestään selvää. Nyt työ on tuottanut arvoistansa tulosta, sillä viime viikolla kehräämön alpakkatuotteet pääsivät ostavastuullisesti.fi -sivustolle. Sivusto avattiin kannustamaan suomalaisia kulutustottumusten muutokseen sekä helpottamaan vastuullisten ostopäätösten tekemistä.

"On iso juttu, että yritys on vastuullinen jo markkinointimielessäkin. Parasta oli kuitenkin, että me emme hakeneet tätä vaan meihin otettiin yhteyttä ja kerrottiin tuotteidemme olevan sopivia. Tuotteiden kuratointi tehtiin eri tieteenalojen professorien toimesta ja meiltä mukaan pääsivät kaikki alpakkatuotteet, kun muilla yrityksillä on yksittäisiä tuotteita."

Läpinäkyvää toimintaa

Vastuullisuuspaneeli punnitsee jokaisen tuotteen tai palvelun kohdalla onko se vastuullisempi valinta suhteessa verrokkeihin. Ruukin kehräämön alpakkatuotteiden todettiin olevan luonnonmukaisia, värjäämättömiä ja kemikaaleista vapaita. Lisäksi tuotteisiin käytettävä lanka kehrätään itse ja kuitu siihen tulee omista eläimistä, muilta suomalaisilta tuottajilta ja loput Perusta. Pääosa tuotteista suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa ja suunnittelussa pyritään siihen, että vaatteilla on mahdollisimman pitkä elinkaari. 

"Meillä on myös korjauspalvelu, johon asiakkaat tuovat neuleitaan lähinnä paikattavaksi. Puramme myös vanhoja tuotteita ja kierrätämme materiaalin, mutta yhtään tuotetta ei ole vielä tuotu purettavaksi. Tämä taas johtuu siitä, että tuotteidemme elinkaari on pitempi."

Honkala on oppinut vuosien aikana materiaalista paljon, eikä koe vieläkään olevansa kaikesta tietoinen. 

"Koko ajan oppii uutta lisää ja samalla pyrimme kouluttamaan myös sekä kuluttajia että alpakoiden kasvattajia. Olemme myös mukana Fair Trade -ketjussa, joka tukee Perussa alpakkakuidun kasvattia, jotka ovat alkuperäiskansaa."

Ketjun kautta pystymme tukemaan niitä perheitä, jotka tukea tarvitsevat. Fair Trade -ketjun myötä tuetaan myös vähiin käyviä mustia alpakoita, joka on harvinaisin väri eläimissä. Perussa on aloitettu suojeluohjelma mustan geeniperimän säilyttämiseksi. 

"Me olemme saaneet ostaa mustaa kuitua Hollannista, mutta valkoistakin väriä tarvittaisiin. Värijalostus ei ole aina niin helppoa." 

Alpakankerintä on oma prosessinsa ja sen pitää olla ammattimaisesti tehty, jotta kuitu kelpaa tuotteistavaksi. 

"Olen halunnut esitellä kerintää täällä Mathildedalissa aina, kun sen on mahdollista. Joidenkin mielestä se on eläinrääkkäystä ja minä pyrin kertomaan heille, että se on eläinsuojelukysymys siinä vaiheessa, jos eläin jätetään kerimättä."

Vielä tietä raivattavana

Kun Honkala 25 vuotta sitten tutustui ensimmäisen kerran alpakoihin, hän ymmärsi heti, miten ympäristöystävällisestä eläimestä oli kyse. Nainen ei ole koskaan viihtynyt keinokuiduissa, ja Amerikassa asutut vuodet opettivat arvostamaan uudestaan perisuomalaisia asioita. 

"Kun tajusi sen miten hienoja yksinkertaiset asiat ovat, niin se avasi taas monta ajatusta eteenpäin."

Ruukin kehräämölle Honkala povaa hyvää tulevaisuutta:

"Tarkoituksena on saada 100 % kuidusta Suomesta. En usko, että sitä nähdään minun aikani, mutta toivottavasti firma löytää muutaman hullun jatkajan minun ja Rajalan Leenan tilalle, kun se aika koittaa."

Honkalan mukaan alpakkakuidunlaatu näyttää hyvältä, mutta töitä on vielä tehtävänä.

"Kerintäkierroksella viime keväänä huomasin, että Suomen eläinmateriaali on hyvää ja positiiviseen suuntaan ollaan menossa. Nyt pitää jaksaa viedä asioita eteenpäin, niin 10-15 vuoden päästä saadaan tulosta."

Ruukin kehräämö sai kansainvälistä tunnustusta

Ruukin kehräämölle myönnettiin ensimmäisenä Suomessa kultainen alpakka -merkki. Sen myönsi Perulainen International Alpaca Association ja merkki myönnetään ainoastaan tuotteille, jotka sisältävät 100 prosenttia vähintään Baby Alpaca -tasoista kuitua. Nimityksellä Baby Alpaca tarkoitetaan kuidun hienosyistä rakennetta, joka on niin pehmeää, että se on sopiva myös vauvan iholle. 

"Kultainen alpakka -merkki takaa tietyn laadun ja nyt me saamme käyttää merkkiä. Maailmassa on 49 yritystä, jotka saavat käyttää merkkiä, joten tämä on iso juttu meille ja olemme siitä myös ylpeitä."

Ruukin kehräämö on tehnyt yhteistyötä järjestön kanssa, jonka tavoitteena on tarjota kansainvälisille markkinoille erittäin korkealaatuisia, kestävästi tuotettuja sekä innovatiivisia alpakkatuotteita. Ruukin kehräämö on ainoa alpakankuituun erikoistunut kehräämö Suomessa.