Miksi valita Alpaca Royal -neule tavallisen alpakkaneuleen sijasta?

Miksi valita Alpaca Royal -neule tavallisen alpakkaneuleen sijasta?

Alpakanvillalla on monia ominaisuuksia, joiden vuoksi sitä on pidetty luksusmateriaalina Inkojen ajoista aina tähän päivään saakka. Royal -laatuinen alpakkakuitu on hienoin alpakkakuitu, mitä neulemarkkinoilla on tällä hetkellä saatavilla. Ruukin Kehräämön Alpaca Royal -tuotteet valmistetaan 100% Royal -laatuisesta alpakkakuidusta.

Luonnollisia alpakankuidun värejä lasketaan olevan maailmassa jopa yli 30 ja se on ainoa luonnonkuitu, mistä saa täysin mustan värjäämättä. Ruukin Kehräämön Alpaca Royal alpakkaneuleet ja kudonnaiset ovat värjäämättömiä. 

Alpakoiden värikartta

Kuva 1. Alpakkakuitujen värikartta. (Kuva International Alpaca Association - IAA)

Mitä alpakkakuidun laatu tarkoittaa käytännössä?

Ensisijainen laatutekijä on yksittäisen kuidun hienous, mikä ilmoitetaan mikroneissa eli millimetrin tuhannesosissa. 

Kommunikoinnin helpottamiseksi eri mikronitasoille on annettu viralliset vaateteollisuudessa käytettävät nimet, joista on helppo ymmärtää kuinka hienosta kuidusta on kyse. Mitä pienempi mikroniluku on sitä ohuempia ovat yksittäiset kuidut ja sitä pehmeämmältä villa ja siitä tehdyt tuotteet tuntuvat. Vertailun vuoksi kerrottakoon, että ihmisen hiuksen läpimitta on n. 40-120 mikronia.

Coarse Alpaca < 30µm
Alpaca ≤ 28µm
Superfine Alpaca ≤ 24 µm
Baby Alpaca ≤ 22 µm
Royal ≤ 18 µm

Laatu = Pehmeä ja kiiltävä

Hienolaatuinen alpakanvilla on iholla pehmeää ja pistelemätöntä, mutta on huomioitava, että kaikki alpakanvilla ei sitä suinkaan ole. Monet alpakanvillan ominaisuuksista johtuvat alpakanvillan yksittäisen kuidun hienoudesta. Ja ominaisuudet heikkenevät, mitä paksummasta kuidusta on kysymys. Siksi Royal -laatuinen alpakkaneule tuntuu pehmeältä ihoa vasten eikä kutita, vaikka heikompilaatuinen alpakanvilla kutittaisikin.

Korkealaatuisessa 100% Alpaca Royal neuleessa on kuidun hienoudesta johtuen luonnollinen kiilto, mikä tekee neuleista tyylikkäitä ja ylellisiä.

Laatu =  Eristävä ja kehon lämpötilaa säätelevä

Alpakankuitu on rakenteeltaan ontto ja siksi huomattavasti eristävämpää kuin lampaanvilla. Se ei ime kosteutta itseensä ja säätelee tutkitusti kehon lämpötilaa. Alpakka ei sisällä lanoliinia, minkä ansiosta se on hypoallergeeninen ja antibakteerinen. 

Alpakanvillasta lähikuva

Kuva 2. Lähikuva alpakanvillasta. (Kuva International Alpaca Association - IAA)

Laatu = Vettä ja likaa hylkivä

Alpakankuitu hylkii vettä ja likaa pitäen eläimen kuivana ja on puhtaana. Värjäys ja muut kemialliset käsittelyt rikkovat kuidun pinnan, mikä heikentää näitä ominaisuuksia. Käsittelemättömän kuidun ominaisuudet sitä vastoin siirtyvät lopputuotteeseen asti.

Laatu = Kevyt ja kestävä

Alpakankuitu on vetolujuudeltaan maailman kolmanneksi kestävin luonnonkuitu, vain silkki ja hämähäkinseitti ovat alpakankuitua vahvempia. Tämä tekee Alpaca Royal -tuotteista kestäviä, vaikkakin kevyitä. Nyppyyntymätön lanka ja hyvin ryhtinsä pitävä neule syntyy vain korkealaatuisesta kuidusta ja siksi Alpaca Royal - neuleet kestävät kulutusta paremmin kuin heikompilaatuisesta kuidusta valmistettu alpakkaneule.

Laatu = Vastuullinen

Ruukin Kehräämön Alpaca Royal mallistossa käytetään vain eettisesti tuotettua, RAS-merkittyä (Responsible Alpaca Standard) alpakanvillaa. Perulaisiin alkuperäiskansoihin kuuluvat kasvattajat hoitavat pieniä laumojaan luontoa kunnioittaen. Jokaista Ruukin Kehräämölle saapuvaa lankaerää varten hienoimmat kuidut kerätään erikseen paikallisilta pientiloilta. Alpaca Royal -kuidusta kasvattajat saavat paremman korvauksen kuin karkeampilaatuisista villoista, esimerkiksi Baby Alpakasta. 

Värjäämätön alpakkaneule kuluttaa elinkaarensa aikana vain vähän vettä, verrattuna tavalliseen vaatetuotantoon tai värjättyyn alpakkaneuleeseen. Värjäämätön 100% Alpaca Royal neule on täysin biohajoava. 

Laatuluokitukseltaan heikompaa kuitua käytämme mm. täytevillana, sisustustuotteiden ja huovutettujen tuotteiden valmistukseen. Hukkaprosenttimme on 0 %.