Täydelliset villasukat: Merinovilla vai Alpakanvilla?

Täydelliset villasukat: Merinovilla vai Alpakanvilla?

Olipa kyseessä leppoisa koti-ilta tai seikkailu luonnossa, oikeanlaiset sukat takaavat mukavuuden ja lämmön jokaiseen hetkeen. Kumpi sopii sinulle paremmin – merinolampaan edullinen hinta ja helppo saavutettavuus vai alpakanvillan ylellinen pehmeys, poikkeuksellinen eristävyys, mukavuus ja aito ekologisuus?

Oletko huomannut, että usein merinovillasta ja alpakanvillastakin valmistetut villasukat ovat vain osittain luonnonkuitua ja suuremmaksi osaksi jotain muuta kuitua, kuten polyamidia, polyesteria tms.? Lisätyt kuidut tekevät tuotteesta edullisemman ja mahdollisesti kestävämmän, mutta samalla sukka menettää villalle tyypillisiä ominaisuuksia, kuten lämmöneristävyys, hengittävyys ja hajuttomuus sekä antibakteerisuus. Siksi merinovillaisissakin/ alpakanvillaisissakin sukissa varpaat voivat palella ja sukkia tarvitsee pestä tiheään tahtiin. 

Jos villakuitua on käytetty suurimmaksi osaksi (≥ 80%) sukan valmistuksessa niin myös merinovillasta valmistetut sukat tarjoavat hyvän tasapainon lämmön, kosteudensiirron ja mukavuuden välillä. Molemmat villakuidut ovat  hajua ja vettä hylkiviä sekä kestäviä. Alpakanvilla on lisäksi luonnostaan antibakteerinen.

Ruukin Kehräämön alpakanvillaiset sukat loistavat lisäksi mukavuutensa, erinomaisen lämmöneristyskyvyn, keveytensä ja vastuullisuutensa ansiosta. Alpakkasukat sopivat täydellisesti kylmään, kuumaan ja/tai kosteaan säähän, myös herkälle iholle. 

Saisiko olla ylelliset alpakkasukat?

Ruukin Kehräämön alpakanvillasukat valmistetaan 80% värjäämättömästä Superfine alpakkakuidusta, jonka kaveriksi lisätään 20% keinokuitua kestävyyden parantamiseksi. Näin saamme alpakanvillasukkiin erinomaiset ominaisuudet, joita asiakkaamme kiittelevät. Paksuuden tunnustaan huolimatta ne mahtuvat kenkään kuin kenkään, myös kumisaappaaseen valumatta. Tässä suurimmat erot suosituimpien merinovillasukkien ja Ruukin Kehräämön alpakkasukkien välillä:

1. Pehmeys

Alpakanvilla on pehmeämpää kuin merinovillakuidut, mikä tekeekin siitä yhden markkinoiden ylellisimmistä villalaaduista. Pehmeys lisääntyy, mitä hienompaa kuidun rakenne on ja mitä enemmän eläimen kuitua sukissa on käytetty. 

2. Kiristämättömyys

Alpakanvillasukkamme on suunniteltu ja valmistettu pehmeästä frotee-neuloksesta. Sukan resori ei kiristä ja sukkamme sopivat myös diabeetikoille, reumaatikoille ja turpoaville jaloille. Sukkamme eivät aiheuta mekaanista ärsytystä ja ovat täydellinen valinta esimerkiksi pitkille vaelluksille, jossa helposti syntyy vesikelloja jalkoihin. 

Pitkää polvimittaista alpakkasukkaamme voi käyttää ratsastussukkana tai tukisukkien tavoin, jos kompressiosukkien pitäminen ei onnistu. 

3. Lämmittävyys

Alpakanvillan lämmöneristävyyskyky on merinovillaa parempi. Alpakanvillan lämmöneristävyys johtuu alpakkakuidun rakenteesta joka on ontto. Myös kuitujen väliin jäävät ilmataskut pitävät varpaasi lämpimänä/viileänä ja kuivana.

4. Veden ja lian hylkivyys

Alpakanvilla hylkii luonnostaan vettä ja likaa. Ruukin Kehräämön alpakkasukat tuntuvat lämpimältä kosteanakin, sillä ilmataskut eristävät olosuhteista riippumatta. 

5. Hajunkestävyys ja antibakteerisuus

Alpakanvilla hylkii hajuja ja bakteereja. Veden ja lian hylkivyyden sekä antibakteerisuuden ja hajuttomuuden vuoksi alpakkasukkamme kaipaavat vain harvoin pesua. Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, niin alpakkasukat tuntuvat puhtailta eivätkä haise monen päivän vaelluksen jälkeenkään. 

6. Hypoallergeenisuus

Toisin kuin lampaanvilla, alpakanvilla ei sisällä  rasvaa eli lanoliinia, joka on aine, jolle jotkut ihmiset ovat allergisia.

7. Paino

Alpakanvilla on kevyempää kuin merinovilla, joten retkeilijöille ja reppureissulle alpakkasukka on oiva valinta.

8. Värjäämättömyys 

Huomioithan myös, että erilaiset käsittelyt, kuten merinokuitujen superwash- käsittely tai värjäys, muuttavat elävän kuidun kuolleeksi ja siten heikentävät valmiin tuotteen ominaisuuksia. 

Erilaiset käsittelyt ja pesut kuluttuvat myös paljon vettä. Värjäämätön kuitu on niin sinun kuin luonnonkin kannalta parempi valinta. 

Alpakanvilla sukka vaeltajalle

Vaikka merinosukkien etuna on tunnettuuden mukana seurannut edullinen hinta ja saatavuus, niin villasukkia valitessa kannattaa miettiä etenkin hinta-laatusuhdetta. Mielestämme Ruukin Kehräämön alpakkasukat tarjoavat parhaan hinta-laatusuhteen. Kuten voit päätellä asiakkaidemme arvosteluista. 

Feedback from our customers

Alpaca socks

★★★★★

Without exaggeration, the best socks I've ever worn. Above all, these are COMFORTABLE. Surprisingly comfortable. But it's more important, for yourself, how warm you are. Here, the bike season moves into a colder position, so these are already a joy. They are warmer than similarly thick merino wool socks.

If someone hasn't realized yet, this is not the so-called liner sock but a little thicker - cf. hiking socks.

Juhani
★★★★★

New favorite socks. Absolutely lovely! Soft and comfortable, I need to get more of these.

Nina
★★★★★

Perfect ones. Soft, comfortable and warm. The first time is like dipping your toe in down ❤️.

Katja Salo
★★★★★

My conscript son praised it as the best. In conscript service at the camp, they are absolutely superior.

Nina
★★★★★

Warm and keep your toes dry. These knee socks are the best! A suitably thin sock that fits both shoes, skates and overalls. The socks keep the toes dry and warm, even if the feet get a little wet. The socks also comfortably warm the calves.

The only minus comes from the fact that the socks wear thin from the heel and under the instep (friction points). However, I have not found better socks for winter sports, despite the wear and tear.

Heidi
★★★★★

Eyelashes frozen, toes not! I've skated for four days straight now. More than 100 kilometers skated. It's been really bitterly cold and the knee-length alpaca socks have been great. The socks have been amazingly warm, used every day for more than 6 hours, over -20C in freezing temperatures. I recommend!

Katarina
★★★★★

Uskomattoman lämpimät läpimärkänäkin. Liukastuin ja uitin toisen jalkani tunturipurossa, siten että niin alpakkasukka kuin kenkä olivat aivan läpimärät. Ulkona oli pakkasta n. -2°C. Loppumatkan eli n. 7 kilometriä kävelin märällä sukalla, mutta varpaat eivät paleltuneet lainkaan eikä märkä sukka aiheuttanut hankaumia.

Aikaisemminkin alpakkasukat ovat pitäneet jalat lämpimänä tilanteessa kuin tilanteessa mm. jäähallin katsomossa, mutta tämä oli nyt äärimmäinen testi, jonka sukat läpäisivät kirkkaasti.😅

Heidi

Luxury made by nature

Socks