English  Suomi 

Alpakkakuitu

Laatu

Keskeisenä ajatuksenamme on jatkuva laadun parantaminen. Haluamme kehittää käytettävissämme olevaa alpakkakuitua entistä hienommaksi. Valitsemme jalostukseen käytettävät yksilöt tarkoin, tavoitteenamme korkealaatuinen geneettinen perimä ja tasalaatuinen villantuotanto. Jalostustyössä apunamme toimii villakuitujen testaamiseen erikoistunut laboratorio.

“Mitä tasalaatuisempaa villa on, sitä paremmalta se iholla tuntuu.”

Laboratoriossa alpakanvillaa mitataan monella eri arvolla. Meille tärkeimpiä ovat kuidun läpimitta (mikroni = 1/1000mm), tasalaatuisuus (SD = keskihajonta), pehmeys (CF=comfort factor 100%) ja krimppi (CRV Dg/mm ja SDC Dg/mm). Pääsääntöisin kehräämämme langat, alpakkaneuleemme ja -asusteemme on valmistettu enintään 18- 22 mikronisesta kuidusta. Tavoitteeksi olemme asettaneet 16 mikronia (Imperial), mikä on myös perulaisen alpakan jalostuksen tavoite.

Alpakkalaatuja lajitellaan kuidun läpimitan (mikroni) mukaan seuraavasti:

Coarse Alpaca: >30 mikronia

Alpaca: 28 mikronia

Superfine: 24 mikronia

Baby Alpaca: 22 mikronia

Baby Royal: 18 mikronia

Imperial: 16 mikronia


Tarkalla jalostustyöllä on Perussa ja Australiassa päästy Imperialia huomattavasti hienompaankin kuituun (10-12 mikronia), mutta sillä ei vielä ole teollista merkitystä vähäisen määrän vuoksi.

Baby Alpaca/ Baby Royal ei viittaa alpakan ikään, vaan siis kuidun läpimittaan. Mitä vanhemmalta alpakalta tämän arvoinen kuitu saadaan, sitä arvokkaampi eläin se on.


Ominaisuudet & huolto

Käyttämämme korkealaatuinen alpakanvilla on selvästi pehmeämpää ja sileämpää, kuin lampaanvilla. Siitä tehdyt vaatteet ovat todellista käyttöluksusta, sillä ne eivät rypisty eivätkä likaannu helposti, vaan säilyttävät muotonsa ja huolitellun ulkonäkönsä helposti ja pitkään.

Rakenteeltaan alpakkakuitu on ontto ja pinnaltaan sileä. Lisäksi alpakanvilla on täysin rasvatonta. Tämä erityinen rakenne selittää sen ainutlaatuiset ominaisuudet. Se eristää lämpöä jopa seitsemän kertaisesti muihin villakuituihin nähden. Alpakkakuitu ei ota itseensä hajuja, se hylkii likaa ja kosteutta. Se siirtää tutkitusti kosteutta iholta paremmin kuin tekniset kuidut. Rasvattomuuden ja pehmeyden kautta se on hypoallergeeninen ja sopii erityisen herkkäihoisillekin ihmisille.

Alpakanvillaneule kaipaa pesua erittäin harvoin - tuuletus riittää. Nuo harvat pesukerratkin olemme huomioineet ja kehittäneet oman, ekologisen ja erityisen hyvin alpakanvillavaatteille soveltuvan Ruukin Kehräämön villapesuaineen!